Wonen in Zorgcentrum Aelsmeer

Veilig wonen is belangrijk voor iedereen en zeker voor mensen met een gevorderde vorm van dementie.
Zorgcentrum Aelsmeer biedt een veilige en huiselijke omgeving voor wie thuis wonen niet meer haalbaar is.

Zorggroep Aelsmeer - Homepage

De Grote Poel (beschermde afdeling)

Deze afdeling bevindt zich op de begane grond en bestaat uit twee groepen van 8 bewoners die samen een kleinschalige woongroep vormen. De twee vleugels van de beschermde afdeling zijn aan elkaar verbonden met een ‘glazen gang’. Deze geeft ruim zicht op de Ringvaart en er is een mooie binnentuin die toegankelijk is. Dit biedt, zowel binnen als buiten, voldoende loopgelegenheid in een veilige omgeving. Er zijn op de afdeling twee gezamenlijke huiskamers en een woonkeuken (foto’s huiskamer en woonkeuken)

Hier worden de maaltijden genuttigd en kunnen bewoners activiteiten of huishoudelijke taken verrichten. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met een badkamer en een keukengedeelte. Uiteraard mag de kamer naar eigen keuze worden ingericht met vertrouwde en herkenbare meubels. Het is van belang dat de bewoner zich snel thuis voelt.

De zorg- en welzijnsmedewerkers die de groep begeleiden vinden het prettig als de familie en/of mantelzorger betrokken zijn. Wanneer het persoonlijke verhaal, de leefomstandigheden en de voorkeuren van de bewoner bekend zijn, kunnen medewerkers de activiteiten daarop aanpassen. Daarnaast houden ze rekening met gewoontes van de bewoners en zorgen zij voor een dagelijkse structuur. Zo wordt er een huiselijke en vertrouwde omgeving gecreëerd waarin de bewoner zich prettig voelt. Tegelijk is er ruimte om individueel of met andere bewoners plezierige en gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Partner, kinderen en ander bezoek zijn altijd welkom.

De beschermde afdeling is een zogenoemde WZD (Wet Zorg en Dwang) aangewezen woonvoorziening. Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leest u wat er precies onder verstaan wordt.

Zorggroep Aelsmeer - Homepage

De Kleine Poel

De 15 appartementen van deze afdeling bevinden zich ook op de begane grond en zijn uitermate geschikt als schakel tussen zelfstandig wonen en toch veilig leven. Hier kan de bewoner beschikken over zorg en begeleiding waar nodig. De eigen kamer is voorzien van een badkamer en een eigen keukenblok en uiteraard mag de ruimte naar eigen keuze worden ingericht. Vertrouwde en herkenbare meubels zijn belangrijk, het zorgt ervoor dat de nieuwe bewoner zich snel thuis voelt en dat ondersteunen wij graag.

Deze afdeling heeft een gezellige woonkamer, ‘de Voorkamer’, die over een terras beschikt aan de voorkant van het Zorgcentrum waar bewoners met lekker weer buiten kunnen zitten. In de gezamenlijke woonkamer kan de bewoner de hele dag vertoeven. Hier nuttigen de bewoners gezamenlijk de maaltijden, drinken zij koffie en kunnen ze meedoen aan activiteiten. Vanzelfsprekend kan de bewoner ook deelnemen aan activiteiten in de Grote Zaal en de maaltijd nuttigen in het restaurant.

 

De eerste en tweede etage inclusief de appartementen

Op de eerste etage, ‘Het Zwet’ en ‘De Vaart’, wonen mensen met een zorgindicatie vanwege psychogeriatrische aandoeningen (zoals dementie) of een zware lichamelijke aandoening en zorgvraag. Dit geldt ook op de tweede etage, ‘de Blauwe Beugel’ van Zorgcentrum Aelsmeer. Op de tweede etage zijn appartementen waar u zelfstandig woont en waar wij een Volledig Pakket Thuis (VPT) aanbieden. De zorg en ondersteuning vanuit Zorggroep Aelsmeer is zoveel mogelijk aanvullend op wat u nog zelf kan en wat naasten kunnen doen.

(Lees hier ‘Zorgwoningen’ meer over wat VPT precies inhoudt)

Huisarts

Er wordt in het Zorgcentrum intensief samengewerkt met de huisartsen in Aalsmeer. Daarnaast is er een multidisciplinaire benadering met bijvoorbeeld fysiotherapeut, ergotherapeut en anderen in samenspraak met bewoner, mantelzorger en zorgmedewerkers. Door de korte lijnen en de directe schakels zorgen we ervoor dat onze bewoners optimale zorg en begeleiding ontvangen.

Specialist Ouderengeneeskunde

Zorggroep Aelsmeer heeft met Amstelring afspraken over de inzet van de specialist ouderengeneeskunde en de paramedische diensten. Wanneer een indicatie is afgegeven voor zorg mét behandeling, draagt de huisarts de begeleiding over aan deze specialist. De arts en zorgmedewerkers bieden de begeleiding die past bij de zwaarte van de zorg waarvoor de bewoner in het verpleeghuis is komen wonen.

Hoe vraagt u de zorg aan?

U heeft een indicatie nodig van de Wet Langdurige Zorg (WLZ ) met een ZorgZwaarte Pakket (ZZP). Deze indicatie moet aangevraagd worden via het Centrum Indicatie Zorg (CIZ) De website is www.ciz.nl

Het aanvragen kan gedaan worden door de huisarts, door de cliënt zelf, door de kinderen/ contactpersoon, wijkverpleegkundige of de casemanager. In alle gevallen zullen de medische gegevens opgevraagd worden bij de huisarts. In veel gevallen is dat dan ook de kortste weg. Als u in het bezit bent van de indicatie kunt u zich laten inschrijven op de wachtlijst van Zorgcentrum Aelsmeer.

Hiervoor kunt u contact opnemen met de casemanager Dementie
Yvon Molenkamp (foto)
Telefoon: 0297-326050
E-mail: ymolenkamp@zg-aelsmeer.nl 

Interesse in Zorgcentrum Aelsmeer

U heeft interesse om in Zorgcentrum Aelsmeer te wonen en wij verwelkomen u graag. Helaas bestaan er in de praktijk vaak wachtlijsten, als gevolg van een verschil tussen vraag en aanbod. Een veelgestelde vraag is: “Heeft u enig idee hoelang het duurt voordat ik kan verhuizen?” Dit is helaas een lastige vraag en het is nog moeilijker om hier een nauwkeurige schatting van te geven. Vaak kan slechts een ruwe indicatie worden gegeven.

Hoe verloopt het proces?

Vanaf het moment dat Zorggroep Aelsmeer uw indicatie heeft ontvangen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), wordt u ingeschreven op onze wachtlijst. U ontvangt van ons een bevestigingsbrief, waarna onze zorgconsulent spoedig contact met u opneemt. Aan de hand van een vragenlijst wordt de urgentie van uw ‘opname’ beoordeeld, zoals het genoemd wordt wanneer u in Zorgcentrum Aelsmeer komt wonen.

Tussenpoos

Het kan vervolgens enige tijd duren voordat u bericht krijgt dat er daadwerkelijk een kamer voor u beschikbaar is. Daarom is het van belang dat u de zorgconsulent op de hoogte brengt als er iets in uw situatie verandert. Bij het vrijkomen van een plaats in Zorgcentrum Aelsmeer wordt altijd gekeken naar de duur van uw plaats op de wachtlijst en de urgentie van de zorgvraag. De persoon bovenaan de wachtlijst wordt niet automatisch als eerste opgenomen. Dit is mede afhankelijk van de afdeling waar een kamer vrij komt.

We willen hierbij opmerken dat er voor inwoners van de gemeente Aalsmeer of personen met een historische band met de gemeente voorrangsrecht geldt. Vanaf de datum dat Zorggroep Aelsmeer uw indicatie heeft ontvangen van het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) bent u ingeschreven op onze wachtlijst. U ontvangt van ons een bevestigingsbrief. Kort daarop neemt onze zorgconsulent contact met u op . Er zal dan aan de hand van een vragenlijst gekeken worden naar de urgentie voor uw ‘opname’. Zo heet het als u in Zorgcentrum Aelsmeer komt wonen. Benieuwd naar hoe Zorgcentrum Aelsmeer er van binnen uitziet? Klik hier voor een kijkje!

Vragen of meer informatie?

Zorgconsulent Yvon Molenkamp (foto)
Telefoon: 0297-326050
E-mail: ymolenkamp@zg-aelsmeer.nl 

Ga naar de inhoud