Beschermd wonen  voor ouderen met dementie 

Veilig wonen is belangrijk voor iedereen en zeker voor mensen met dementie. Zorgcentrum Aelsmeer (onderdeel van Zorggroep Aelsmeer) biedt een veilige huiselijke omgeving voor wie thuis wonen niet meer haalbaar is.

De ‘Grote Poel’ (Beschermde afdeling)  

Deze afdeling bevindt zich op de begane grond en bestaat uit twee groepen van 8 bewoners die samen een kleinschalige woongroep vormen. De twee vleugels van de beschermde afdeling zijn aan elkaar verbonden met een ‘glazen gang’. Deze geeft ruim zicht op de Ringvaart en er is een mooie binnentuin die goed toegankelijk is. Dit biedt, zowel binnen als buiten, voldoende loopgelegenheid in een veilige omgeving. Er zijn op de afdeling twee gezamenlijke huiskamers en een woonkeuken. Hier worden de maaltijden genuttigd en kunnen bewoners activiteiten of huishoudelijke taken verrichten. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met een badkamer en een keukengedeelte. Uiteraard mag de kamer naar eigen keuze worden ingericht met vertrouwde en herkenbare meubels. Het is van belang dat de bewoner zich snel thuis voelt.

De zorgmedewerkers die de groep begeleiden vinden het prettig als de familie en/of mantelzorger betrokken zijn. Wanneer het persoonlijke verhaal, de leefomstandigheden en de voorkeuren van de bewoner bekend zijn, kunnen medewerkers de activiteiten daarop aanpassen. Daarnaast houden ze rekening met gewoontes van de bewoners en zorgen zij voor een dagelijkse structuur. Zo wordt er een huiselijke en vertrouwde omgeving gecreëerd waarin de bewoner zich prettig voelt. Tegelijk is er ruimte om individueel of met andere bewoners plezierige en gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Partner, kinderen en ander bezoek zijn altijd welkom.

De beschermde afdeling is een zogenoemde WZD (Wet Zorg en Dwang) aangewezen woonvoorziening. Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leest u wat er precies onder verstaan wordt. 

De ‘Kleine Poel’ 

De 15 appartementen van deze afdeling bevinden zich ook op de begane grond en zijn uitermate geschikt als schakel tussen zelfstandig wonen en toch veilig leven. Hier kan de bewoner beschikken over zorg en begeleiding waar nodig. De eigen kamer is voorzien van een badkamer en een eigen keukenblok en uiteraard mag de ruimte naar eigen keuze worden ingericht. Vertrouwde en herkenbare meubels zijn belangrijk, het zorgt ervoor dat de nieuwe bewoner zich snel thuis voelt en dat willen wij graag.

Deze afdeling heeft een gezellige woonkamer, ‘de Voorkamer’, die over een terras beschikt waar bewoners met lekker weer buiten kunnen zitten. In de gezamenlijke woonkamer kan de bewoner de hele dag vertoeven. Hier nuttigen de bewoners gezamenlijk de maaltijden, drinken zij koffie en kunnen ze meedoen aan activiteiten. Naar believen kan de bewoner ook deelnemen aan activiteiten in de grote zaal en de maaltijd gebruiken in het restaurant.

 Beide afdelingen een  Specialist Ouderenzorg 

Er wordt op beide afdelingen intensief samengewerkt met de Specialist Ouderengeneeskunde. Alle bewoners van beide afdelingen vallen onder de verantwoording van deze arts. Daarnaast is er een multidisciplinaire benadering in samenspraak met bewoner, mantelzorger en zorgmedewerkers. Door de korte lijnen en de directe schakels zorgen we ervoor dat het onze bewoners aan niets ontbreekt.

Hoe vraagt u deze zorg aan?  
U heeft nodig een indicatie van de WLZ (wet langdurige zorg) met een ZZP (zorgzwaarte pakket). Deze indicatie moet aangevraagd worden via het CIZ (Centrum indicatie zorg). De website is www.ciz.nl    

Het aanvragen kan gedaan worden door de huisarts, cliënt zelf, kinderen/contactpersoon, wijkverpleegkundige of de casemanager. In alle gevallen zullen wel de medische gegevens opgevraagd worden bij de huisarts. In veel gevallen is dat dan ook de kortste weg. Als u in het bezit bent van de indicatie kunt u zich laten inschrijven op de wachtlijst van Zorgcentrum Aelsmeer.   

Hiervoor kunt u bellen met:
Casemanager Dementie
Yvon Molenkamp
Telefoon: 0297-326050
E-mail: ymolenkamp@zg-aelsmeer.nl 

Meer informatie of vragen over de afdelingen? 
Afdelingshoofd Jill van der Meer  
Telefoon: 0297-326050 
E-mail: jvdmeer@zg-aelsmeer.nl